Steun manifest voor verzorgenden

0

V&VN: blij met steun manifest voor verzorgenden

In het manifest Scherp op ouderenzorg roept AD columnist Hugo Borst samen met Carin Gaemers op goede zorg voor ouderen te waarborgen. Ouderenzorg is een algemeen belang en geen politiek thema, aldus het manifest. Hiervoor zijn voldoende goed opgeleide verzorgenden en verpleegkundigen nodig.

V&VN is blij met de steun voor verzorgenden en verpleegkundigen die zich dagelijks het vuur uit de sloffen lopen. “Ik ben heel blij dat Hugo Borst zich sterk blijft maken voor mensen in verpleeghuizen. Bewoners hebben recht op goede zorg en voldoende aandacht en verzorgenden willen dat kunnen bieden,” zegt Sonja Kersten, directeur van V&VN.

De zorgvraag van mensen in een verpleeghuis moet centraal staan. Verzorgenden kennen de zorgvraag van hun (steeds veranderende groep) bewoners. V&VN vindt daarom dat een team van verzorgenden en verpleegkundigen zelf het beste kan bepalen wat zij nodig hebben om goede zorg te kunnen bieden. Hiervoor heeft V&VN de Leidraad Verantwoorde Personeelssamenstelling ontwikkeld. Dit instrument biedt handvaten om te onderzoeken hoeveel en welke zorgverleners een bewonersgroep nodig heeft. Staatssecretaris van Rijn ondersteunt de leidraad en vijfentwintig instellingen gaan de leidraad op korte termijn in de praktijk testen.

De ouderenzorg wordt steeds complexer. Om up- to- date te blijven en aan de nieuwe vraag te kunnen voldoen is bij- en nascholing essentieel. V&VN hamert hier al jaren op en neemt hiertoe zelf verschillende initiatieven, zoals de Participatiekliniek. Maar helaas is het belang van goed gekwalificeerd personeel nog steeds niet overal doorgedrongen. “Ook het manifest van Borst en Gaemers vraagt hier terecht weer aandacht voor,” aldus Sonja Kersten. “Verzorgenden zetten zich met hart en ziel en professioneel in voor de zorg. Onze kwetsbare ouderen hebben hier recht op.”

Deel via:

Over de auteur

Esther Kornelis

Recruitement en outplacement. Esther is medeoprichter van The Care Factory. 06 42 62 67 09

Reageer

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.